Підписатися на RSS

Всесвітній день авіації і космонавтики

Щорічно 12 квітня в багатьох країнах світу відзначається важлива пам’ятна дата — Всесвітній день авіації і космонавтики. Вона була встановлена в ознаменування першого польоту людини в космос.

12 квітня 1961 відбувся знаменитий політ радянського космонавта Юрія Гагаріна. Зробивши старт з космодрому «Байконур», космічний корабель «Восток» здійснив орбітальний обліт планети в навколоземному космічному просторі. Тривалість польоту склала 108 хвилин.

Рік по тому указом Президії Верховної Ради СРСР було встановлено пам’ятний день — День космонавтики. А міжнародний пам’ятний день, що отримав назву Всесвітній день авіації і космонавтики, був встановлений Міжнародної авіаційної федерацією кілька років по тому.

У багатьох країнах світу 12 квітня проводять так звану «Юр’єву ніч». Цей захід присвячений як польоту Юрія Гагаріна, так і першого пілотованого польоту за американською програмою «Спейс Шаттл», який стартував 12 квітня 1981. Мета свята — підвищити публічний інтерес до дослідження космосу і надихати нові покоління досліджувати космос.

Вперше «Юр’єва ніч» проводилася в 2001 році з нагоди сорокової річниці першого польоту людини в космос. Вже в 2004 році в святкуванні брали участь тридцять чотири країни, в яких були проведені сімдесят п’ять заходів, і з кожним роком кількість учасників зростає.

Політ Юрія Гагаріна був справжнім проривом в освоєнні людством космосу, тому 12 квітня 1961 року — одна з найважливіших дат у світовій історії.

Кiлькiсть переглядiв: 112