Підписатися на RSS

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У цей день світова спільнота звертає увагу населення планети на серйозну проблему сучасності, що становить загрозу здоров’ю людей в усьому світі.

За офіційними даними ВООЗ, у світі близько 9,6 млн. осіб хворіють на туберкульоз, щорічно близько 1,5 млн людей помирає внаслідок цього захворювання.

Туберкульоз є однією з причин смертності внаслідок інфекційних хвороб. Понад 95% летальних випадків від туберкульозу реєструється в країнах з низьким рівнем життя.

Однак, на шляху подолання туберкульозу, світовою спільнотою досягнуто певні здобутки: у 2015 році рівень смертності від цієї недуги знизився на 47%, у порівнянні з 1990 роком.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, що передається повітряно-крапельним шляхом. Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з відкритими формами, тобто ті хворі, що виділяють збудника в навколишнє середовище разом з мокротинням під час кашлю, чхання, в розмові. При цьому збудник інфекції має здатність розповсюджуватися в радіусі 2-6 метрів. Один хворий протягом року може заразити 5-10 осіб, що контактують з ним. Найчастіше туберкульоз розвивається у людей з ослабленою імунною системою. На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні характеризується високим ризиком інфікування населення, більшість з якого навіть не підозрює небезпеку зараження, контактуючи з хворими у транспорті, магазинах, місцях масового перебування людей тощо.

У 2015 році в Україні зареєстровано 23 тис. 896 випадків вперше виявленого туберкульозу, що становить 55,9 на 100 тис. населення, в 2014 р. вказані показники становили відповідно 25 тис. 543 та 59,5. Тобто відмічається зниження показника захворюваності на 6,4%.

Профілактичні заходи, спрямовані на стабілізацію епідемічної ситуації з туберкульозу, полягають, в першу чергу, у вакцинації БЦЖ та неспецифічній профілактиці захворювання. Для того, щоб уникнути інфікування варто дотримуватися здорового способу життя, повноцінно харчуватися, утримувати помешкання в задовільному санітарному стані тощо.

Рання діагностика, що полягає у щорічних флюорографічних оглядах та організація своєчасного якісного лікування хворих є також вагомою ланкою у боротьбі з епідемією туберкульозу та попередження поширення серед населення. За даними ВООЗ з 2000 року 43 млн людей у світі врятовано завдяки ранній діагностиці та лікуванню.

Тож варто наголосити на тому, що своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для його ефективного лікування. Не зволікайте проведенням туберкулінодіагностики у дітей, профілактичними флюорографічними оглядами, дотримуйтеся здорового способу життя, раціонального повноцінного харчування, правил особистої гігієни – це стане запорукою здоров’я та вагомим кроком на шляху протидії епідемії.

Бережіть своє здоров’я!

Кiлькiсть переглядiв: 145